DEHB-Tanım ve Genel Bilgiler
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB), çocukluk döneminde en sık rastlanan nörogelişimsel bozukluklardan birisidir. Sıklıkla ilgili veriler, kullanılan yönteme göre değişmekle birlikte, çocuk ve ergenlerde sıklığı %5-8 arasında bildirilmektedir. Erkeklerde kızlardan daha sık görülür, bu fark klinik örneklemlerde daha belirgindir.
DEHB, iki temel belirti kümesinden oluşur: Dikkat eksikliği ve hiperaktivite/dürtüsellik.
Bu şekilde, DEHB üç alt tipi ortaya çıkar: Dikkat eksikliğinin baskın olduğu tip, hiperaktivite/dürtüselliğin baskın olduğu tip ve bileşik tip. En sık rastlanan bileşik tiptir.
DEHB, olguların %80’inde bir diğer psikiyatrik sorun ile beraberlik gösterir. En sık beraber görülen bozukluk olguların yaklaşık yarısında görülen karşıt olma karşı gelme bozukluğudur. Davranım bozukluğu, anksiyete bozuklukları, duygudurum bozuklukları, öğrenme sorunları, tik bozuklukları ile birlikte görülebilir. DEHB olanlarda riskli davranışlara ve dikkat sorunlarına bağlı olarak daha fazla kaza geçirmenin yanı sıra, daha erken ve daha sık sigara içme, alkol kullanma gibi davranışlar gözlenebilir. (DEHB ve Çocuk Ergen Psikiyatrisi İle İlgili kapsamlı yazılarımız https://cagatayugur.com.tr/yazilarimiz/ sayfasında)
Ankara Platin Tower’daki Merkezimizde, Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Uzm. Dr. Çağatay UĞUR tarafından Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu dahil Çocuk&Ergen Psikiyatrisine dair tüm test, terapi, tedavi ve takipler yapılmaktadır!
Aşağıdaki linklerden bize ulaşıp randevu alabilir ayrıca konu ile ilgili daha detaylı bilgiye ve Çocuk ve Ergen Psikiyatrsi ile ilgili kapsamlı makalelerimize aşağıdaki Çocuk&Ergen Psikiyatrisi Yazılarımız linkinden ulaşabilirsiniz!