Ergenlik Dönemi Sorunları

Ergenlik Dönemi SorunlarıERGENLİK DÖNEMİ SORUNLARI

Ergenlik terimi, Latince olarak “gelişen” anlamı taşımaktadır. Fiziksel, cinsel, ruhsal ve sosyal gelişimlerle gider. Ergenlik genellikle hızlı fiziksel değişimlerle başlar, psikososyal olgunlaşma ile sürer. Kişinin bağımsızlığını ve sosyal üretkenliğini kazandığı, çok da belirli olmayan bir zamanda sona erer.

Başlama yaşı gibi, bitiş zamanı da bireye, ülkeye, sosyal çevreye göre değişimler gösterebilir. Buna karşın genellikle 11-12 yaşlarında başladığı ve yirmili yaşlarda sona ermesi gerektiği kabul edilmektedir. Ergenlik dönemi uzun bir dönem olduğu için 12-14 yaş arası erken ergenlik, 14-17 arası orta dönem ve daha sonrası da geç dönem olarak değerlendirilebilir.

Ergenlik dönemi biyolojik açıdan bir dizi fiziksel ve hormonal değişimin olduğu bir dönemdir. Ruhsal ve sosyal gelişimde kültürel etkiler önemlidir. Toplumun sosyal yapısı, bireylerin gelişiminde olumlu ya da olumsuz etkiler yapar. Araştırmacılar sevginin eksik olduğu, toplumsal olarak kendilerini dışlanmış hisseden ailelerin gelişimdeki kötü etkilerine dikkat çekmişlerdir. Çünkü ergenlikte oluşan bazı davranışlar; toplumsal manevi değerler, bağımsızlık, cinsel tutumlar gibi kültürel olaylardan etkilenir. Dolayısıyla sağlıklı bir ergen için sağlıklı bir çocukluk gerekir. (Ergenlik Dönemi Sorunları dahil olmak üzere Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi İle İlgili kapsamlı yazılarımızhttps://cagatayugur.com.tr/yazilarimiz/ sayfasında)

Ankara Platin Tower’daki Merkezimizde, Çocuk ve Ergen  Psikiyatrisi Uzmanı Uzm. Dr. Çağatay UĞUR tarafından Ergenlik Dönemi Sorunları dahil  olmak üzere Çocuk&Ergen Psikiyatrisine dair tüm rahatsızlıkların test, terapi, tedavi ve takipleri yapılmaktadır!

Aşağıdaki linklerden bize ulaşıp randevu alabilir ayrıca konu ile ilgili daha detaylı bilgiye ve Çocuk ve Ergen Psikiyatrsi ile ilgili kapsamlı makalelerimize aşağıdaki Çocuk&Ergen Psikiyatrisi Yazılarımız linkinden ulaşabilirsiniz!

 

Leave a comment