Bipolar Bozukluk

Bipolar Bozukluk Nedir?

Bipolar BozuklukBipolar bozukluk yada diğer adı ile manik-depresif bozukluk; duygudurum, enerji, aktiflik seviyesi ve gündelik yaşam işlerini yapabilme gibi özelliklerde meydana gelen beklenmedik değişimlere sebep olan ve beyin kaynaklı bir hastalıktır. Manik-depresif bozukluk hastalığın bir birini takip eden safhalarından kaynaklı diğer adıdır. Bipolar bozkuluğun Her biri ruh halinde büyük değişimler içeren 4 türü vardır. Bu 4 türdeki bireyler de aşırı mutlu, enerji dolu ve heyecanlı ruh hali (manik evre) ile depresif, umutsuz ve isteksiz ruh hali (depresif evre) arasında geçişler yaşarlar. Manik evrenin daha şiddetsiz daha az gürültülü yaşandığı evreye ise hipomani adı verilmektedir.

Bipolar Bozukluk Tüleri

Manik-Depresif bozukluklar kabaca 4 tür altında incelenebilirler ve bunlar kabaca aşağıdaki gibidir:

Bipolar 1:En az 7 gün süren manik evre veya hastane müdahalesi gerektiren manik ataklar bu türde gerçekleşir. Genellikle devamında en az 2 hafta sürecek olan depresyon takip eder. Hem manik hem depresif evrenin birlikte yaşanması da mümkündür.

Bipolar 2: Depresif evre ile hipomani arasında geçişler yaşanan türdür. Bipolar 1’deki gibi manik evre görülmez. Hipomani ise en az 4 gün sürer.

Hızlı Döngülü Bipolar Bozukluk: Diğer iki türde yalnızca 1 kez mani evresi yaşamış olmak yeterli iken bu tür hastalığa sahip bireyler 1 senede en az 4 kez manik veya depresif evre geçirirler. Çocuklarda 1 yetişkinlerde 2 yıl boyunca evreler arasında ani geçişler sürer.

Diğer Bipolar Bozuklukar: Bu tür yukarıdaki 3 durumun gerekliliklerini karşılamayan ama bipolar teşhisi konulmuş diğer bütün vakaları içerir.

Bipolar Bozukluğun Nedeni

Bilim insanları bipolar bozukluğun bilinen belli bir nedenini belirtemezken bu bozukluğa yakalanma riskini artırabilecek birkaç neden saymışlardır. Aile geçmişi ve genetik faktörlerin bipolar bozukluğun ortaya çıkma ihtimalini artırdığı düşünülmektedir fakat bu hastalığa sebep olan bir gen henüz bulunamamıştır. Beyin yapısı da olası sebeplerden bir tanesidir.

Bipolar Bozukluk Belirtileri:

Bipolar bozukluğu olan bireyler sık değişen yoğun duygular hisseder. Davranışları olağandışı olabilir, uyku ve hareketlilik düzenleri karmaşıktır. Yaşadıkları iki aykırı ruh hali olduğu için ayrı ayrı incelemek gerekebilir.

Manik evrede; uykusuzluk, çok fazla enerji, aşırı mutluluk, sonuçları düşünülmeden yapılan eylemler, düşüncelerin çok hızlı değişmesi ve her şeyi tek seferde yapabileceğini düşünme gibi belirtiler gözlenir.

Depresif evrede ise bunların tam tersi sayılabilecek; aşırı mutsuzluk, halsizlik, ölüm ve intihar üzerine düşünceler, boşlukta hissetme, konsantrasyon kaybı gibi belirtiler baş gösterir.

Bazen bu iki evre bir arada yaşanabilir ve buna karışık evre denir. Bu kişiler hem son derece enerji dolu ve canlı iken hem de mutsuz ve kötümser düşüncelerle çevrilmiş bir tablo çizer.

Bipolar Bozukluğun Teşhisi:

Yukarıda sayılan belirtileri gösteren ve bu hastalığa sahip olduğunu düşünen kişi en kısa sürede bir psikiyatriste başvurmalıdır.

Bipolar bozuklukta geçirilen depresif evre unipolar depresyon diğer bir deyişle majör depresyon ile karıştırılmamalıdır. Majör depresyonda manik evre ya da hipomani görülmez.

Bireyler daha çok depresif evre sırasında yardım arayışında bulundukları ve manik evrede yardım arayışında olmadıkları için yanlış teşhis ihtimali vardır ve buna dikkat edilmelidir.

Bipolar bozukluk madde kullanım bozukluğu, anksiyete ve yeme bozukluğu gibi diğer birçok psikolojik hastalıkla beraber görülebileceği gibi; araştırmalar migren, kalp krizi, obezite, diyabet gibi bazı fiziksel hastalıkların ortaya çıkma riskini de artırdığını göstermiştir.

Dünya genelinde oldukça yaygın görülen bipolar bozukluk, yapılan bir araştırmaya göre Amerika’daki her 5 hastadan 1’inin intihar etmesine sebep olmuştur. Ciddiye alınması gereken ve belirtiler gösterdiği düşünülen kişinin kesinlikle uzman bir doktora gitmesi gereken bir hastalıktır.

Bipolar Bozukluk Tedavisi

Manik-Depresif Bozukluk tedavisi için terapi ve ilaç kullanımı birlikte gerçekleştirilir. Manik-depresif bozukluk hayat boyunca devam ediyor olsa da tedavi ile en şiddetli vakalarda dahi belirtilerin önemli ölçüde azaltılması mümkün kılınmıştır.

Bireyin duygudurum değişimleri karşısında daha dayanıklı ve daha dengeli kalabilmesini sağlamak tedavideki başlıca hedeftir. Bu süreç doktor ve hasta tarafından kontrollü bir şekilde devam ettirilir ve hasta tedavi süreci boyunca kendisini etkileyebilecek olan durumlar hakkında bilgilendirilir.

Genellikle ilaç olarak duygudurum düzenleyiciler, antipsikotikler ve antidepresanlar kullanılır. Terapi ise hastadaki belirtilerin değişiminin doktor tarafından takibi ve hastanın gerekli konular hakkında bilinçlendirilmesi için gerekli görülür.

“Cesaret her zaman kükremez. Bazen cesaret, günün sonunda ‘Yarın tekrar deneyeceğim’ diyen, o kısık sestir.”

— Mary Anne Radmacher

Değişim… Yeni bakış açıları, yeni hayaller demek. Keşfetmek demek kimi zaman, kimi zamansa öğrenmek. Heyecan verici ve umut vadeden bir şey. Peki, bu değişim ruh halimizde durmaksızın devam etseydi ne olurdu? Aniden ve hazırlıksız olduğumuz bir anda çıkagelse? Bunu cevaplamak için bipolar diğer bir deyişle manik-depresif bozukluk olarak adlandırılan hastalıkla mücadele eden insanları yukarıdaki yazımızda inceledik.

İletişim Bilgileri:

Manik-Depresif (Bipolar) Bozukluk Tedavisi Dahil Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi İle İlgili Her Türlü Soru İçin Bize Ulaşın:

cagatayugur.com.tr/iletisim

Tel:  (0312) 284 00 21

Adres:

Platin Tower İş Merkezi, (Medicana Hast.Yanı), Kat:18, No: 69, Çankaya/Ankara

 

Bizi Sosyal Medyadan Takip Edin:

https://www.instagram.com/pskytrcagatayugur

https://www.facebook.com/drcagatayugur

Leave a comment