Otizm

Otizm (Genel Bilgiler)Otizm

Otizm, aslında tek bir bozukluğa karşı gelmemektedir. Otizm başlığı altında benzeyen yanları en az benzemeyen yanları kadar çok olan bir grup bozukluk yer almaktadır.

Otizmin nedeni bilinmemektedir. Ancak otizmin genetik, çevresel etkenlerle kısmen ilişkili, erken başlangıçlı bir sinir sistemi bozukluğu olduğu açıktır.

Gelişimsel bir bozukluk olarak, OSB belirtileri genetik yatkınlık ve çevresel etkenleri ilişkisiyle ortaya çıkar. Bu etkenler çocuğun çevresinden öğrenmesini engeller.

Ortaya çıkan erken belirtiler, çocuğun dikkat örüntülerini ve çevreyle ilgili deneyimlerini değiştirerek sosyal öğrenme fırsatlarını daha da kısıtlar. Klinik fenotipin ortaya çıkmasında koruyucu faktörler de rol oynar. Erken tedavi daha etkili olduğu için erken belirtilerin tanınması önemlidir.

Otizm teşhisi klinik belirtilerin değerlendirilmesine dayanır. Teşhis konmasını sağlayacak herhangi bir görüntüleme yöntemi (MR vs), tetkik (EEG, kan tetkikleri, ağır metaller, vs) yoktur. Bu yöntemler gerekli olgularda ayırıcı tanı için kullanılabilir.

Otizm tanısını bir çocuk psikiyatristi koyabileceği gibi diğer hekimler de koyabilir, ancak özellikle ülkemizde “otizm tanısı” çocuk psikiyatristleri tarafından doğrulanmalıdır. Otizm tanısı herhangi bir ölçekle veya sadece anne babalara soru sorularak ve öykü alarak konulamaz.

Anne babalardan öykü alınması çok önemlidir; ama, ancak bir uzman davranışlar arasındaki kalite farklarını kapsamlı bir muayenede ayırabilir. Olgu ne kadar hafif ve çocuğun yaşı ne kadar küçükse, değerlendirme o kadar uzmanlık ister. (Otizm dahil olmak üzere Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi İle İlgili kapsamlı yazılarımız https://cagatayugur.com.tr/yazilarimiz/ sayfasında)

 

Ankara Platin Tower’daki Merkezimizde, Çocuk ve Ergen  Psikiyatrisi Uzmanı Uzm. Dr. Çağatay UĞUR tarafından OTİZM dahil Çocuk&Ergen Psikiyatrisine dair tüm rahatsızlıkların test, terapi, tedavi ve takipleri yapılmaktadır!

 

Aşağıdaki linklerden bize ulaşıp randevu alabilir ayrıca konu ile ilgili daha detaylı bilgiye ve Çocuk ve Ergen Psikiyatrsi ile ilgili kapsamlı makalelerimize aşağıdaki Çocuk&Ergen Psikiyatrisi Yazılarımız linkinden ulaşabilirsiniz!