Takıntılar (Obsesyonlar)

TakıntılarTAKINTILAR

Obsesyon, kişinin aklına tekrar tekrar gelen, aklından uzaklaştırmakta zorluk çektiği, saçma olduğunu bildiği halde kişinin aklından uzaklaştıramadığı rahatsız edici düşüncelerdir. Obsesif kompulsif bozukluk (OKB), halk arasında “takıntı hastalığı”, “saplantı hastalığı” gibi isimlerle de anılır. 5-15 yaş arası çocuklarda OKB sıklığı binde 2 ile %1 arasında değişmektedir. OKB sıklığı ergenlik öncesinde ve 20’li yaşlarda iki defa artmaktadır. Erkek çocuklarda kız çocuklardan biraz daha fazla görülür ve erkek çocuklarda daha erken başlar.

En sık görülen obsesif düşünceler kir veya mikrop korkusu (%40), kendisinin veya sevdiği birisinin zarar görmesi (%24), simetri (%17) veya aşırı dinsel düşüncelerdir (%13). Kişinin bu rahatsız edici düşünceleri yok etmek veya azaltmak için yaptığı davranışlara ise kompulsiyon denilir. En sık görülen kompulsif davranışlar yıkanma ve temizlik (%85), tekrarlama (%51), kontrol etme (%46), dokunma (%20), sıralama (%17), sayma (%18) ve biriktirmedir (%11).

Ufak çocuklar şikâyetlerini tarif etmekte güçlük çekebilirler. Çoğu bireyde birden fazla obsesyon ve kompulsiyon bir arada bulunur. Takıntı ve saplantılar zamanla artış/azalış gösterirler ve biçim değiştirirler.Obsesif kompulsif bozukluk tedavisi için üç yol bulunmaktadır. Bunlar psikoterapi, ilaç tedavisi ve ikisinin bir arada kullanılmasıdır. Psikoterapi yöntemlerinden önde gelen yöntem bilişsel davranışçı terapidir. (Takıntı/Obsesyon Sorunları dahil olmak üzere Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi İle İlgili kapsamlı yazılarımız https://cagatayugur.com.tr/yazilarimiz/ sayfasında)

Ankara Platin Tower’daki Merkezimizde, Çocuk ve Ergen  Psikiyatrisi Uzmanı Uzm. Dr. Çağatay UĞUR tarafından Takıntı/Obsesyon Sorunları dahil  olmak üzere Çocuk&Ergen Psikiyatrisine dair tüm rahatsızlıkların test, terapi, tedavi ve takipleri yapılmaktadır!

Aşağıdaki linklerden bize ulaşıp randevu alabilir ayrıca konu ile ilgili daha detaylı bilgiye ve Çocuk ve Ergen Psikiyatrsi ile ilgili kapsamlı makalelerimize aşağıdaki Çocuk&Ergen Psikiyatrisi Yazılarımız linkinden ulaşabilirsiniz!

 

Leave a comment