Sosyal Fobi 1

Sosyal Fobi Sosyal Fobi; Ya da diğer adı ile Sosyal Anksiyete Bozukluğu; kişinin diğer insanlar tarafından yargılanabileceği endişesini taşıdığı sosyal çevrelerde mahcup ya da rezil duruma düşebileceği düşüncesi ve bu konuda çok belirgin ve devamlı bir korkusunun olduğu bir çeşit kaygı bozukluğu durumudur.

Yalnızlığınıza hoş geldiniz. Burada düşündüğünüz ve eyleme döktüğünüz hiçbir şey dış dünya ile paylaşılmaz, isteseniz bile. Sadece siz ve gerçekleştirmeye korktuğunuz binlerce hayaliniz. Yalnızlığınız arttıkça olası yardımlardan uzaklaşıyor, yardım almadıkça da yalnızlaşıyorsunuz. Belki bu döngüde kısılıp kalmanın bir sorun olduğunu bile düşünmüyorsunuzdur hala.

“Topluluk önünde konuşamamak mı, ne var bunda çekinecek? Altı üstü bir garsona sesleneceksin. Gerçekten misafirlerimizi karşılayamayacak kadar utangaç olamazsın…”

Bu cümleleri duymadınız mı sonuçta herkesten? Utangaçlıkla itham edilmediniz mi? Elbette sosyal fobiniz olduğunu düşünmüşsünüzdür hayatınızın bir döneminde ama bunu aşamamanız sizin kabiliyetsizliğinizmiş gibi düşündürülmediniz mi daima? Sosyal fobinin sadece bir utangaçlık olmadığını beraber keşfedelim.

“İnsanların, aklımdan neler geçtiğinin ben bile farkında değilkenları açıklamakta ne kadar zorlandığımı anlamadıklarını düşünüyorum.”

–Anonim

Sosyal Fobi Tanımı

Sosyal fobi olarak bilinen bu hastalığın okul çağındaki her 5 çocuktan 1’inde görüldüğü ortaya çıkmıştır. Genelde bir hastalık olarak görmekte bile kararsız kaldığımız ve bireylerin kişisel başarısızlığı olarak yorumladığımız sosyal fobi de uygun bir tedavi gerektiren mental hastalıklar arasındadır. Hastalığa sahip bireylere doğru yaklaşılmaması ve bilinçsiz söylemlerde bulunulması, bu bireyleri ancak toplumdan daha da izole olmaya iter. En büyük intihar sebeplerinden biri olarak görülen yalnızlık kavramı sosyal fobisi olan birey için kalıcı bir olguya dönüşmeye başlar.

Sosyal anksiyete bozukluğu olan hastalar devamlı olarak diğerleri tarafından yargılanacağı kaygısını taşır. Tüm eylemleri kendi başlarına gerçekleştirmeye çalışır ve yeni insanlarla tanışmak onlar için korkunç gelebilir. Bu kaygılar hastalığa sahip bireyin gündelik yaşamını büyük ölçüde etkiler. Yine de sosyal fobiye sahip bireyler tedavi yardımıyla potansiyellerini gerçekleştirebilir.

Sosyal Fobinin Belirtileri

Sosyal bir ortamda bulunmak durumunda kalan hastalarda aşağıdaki belirtiler gözlemlenebilir;

-Kızarma, terleme, kalp artış hızında artış, aklındakileri unutma,

-Karın ağrısı,

-Göz temasından kaçınma ve kısık sesle konuşma,

-Ne kadar istese de yeni insanlarla konuşmakta zorluk çekme,

-Garip ve utangaç hissetme,

-Yeni ortamlara girmekten kaçınma.

Bu belirtiler özellikle çocuklar olmak üzere tüm insanlarda gözlenebilecek olup doğrudan sosyal anksiyete bozukluğu teşhisi için yeterli değildir. Gündelik yaşamda birçok insan bu tür davranışlarda bulunabilir ve hatta bazılarımız buna daha yatkındır.

Sosyal Fobi İle Utangaçlık Farkı

Sosyal fobi ile utangaçlık arasında bazı farklar vardır. Utangaçlık eğer korku, anksiyete (rahatsız eden ve baş edilmesi zor düşünceler), günlük sorumluluklardan kaçış ve saydığımız belirtilerin 6 aydan uzun bir süre boyunca her seferinde tekrar etmesi gibi sonuçlar doğuruyorsa sosyal fobi tanımı geçerli olacaktır.

Çocuklarda bu belirtiler yetişkinlerde olduğundan farklı biçimlerde kendini gösterebilir. Telaşlandığı durumlar karşısında ağlama, öfke nöbetleri geçirme gibi davranışlar çocuklarda görülen sosyal fobi belirtilerine örnek gösterilebilir.

Sosyal Fobinin Sebepleri

Sosyal fobinin ortaya çıkmasına sebep olduğu düşünülen birçok etken vardır. Ailenin bu etkenlerden biri olduğu düşünülürken neden ailedeki herkesin aynı şekilde etkilenmediği hala araştırma konusudur. Bazı araştırmacılara göre ise sosyal becerilerinde eksiklik olan insanlarda bu durum daha sık görülür. Başkalarının davranışlarını doğru yorumlayamayan bireyler onların kendileri hakkında yargılayıcı fikirler yürüttüğü düşüncesine kapılabilir. Ayrıca konuşma konusunda iyi olmadığını düşünen birey gelecekte bu tür durumlara düşmemek adına konuşmalardan kaçınmaya başlayabilir. Diğer çevre ve stres faktörleri üzerine çalışmalar sürmektedir.

Sosyal Fobinin Teşhisi ve Tedavisi

Normal sosyal çevrelere girmekten korktuğu ve utandığı gerekçesiyle kaçınan ve bu durumun kendisine sıkıntılar doğurduğunu düşünen kişiler bir psikiyatri doktoruna başvurmalıdır. Doktor, yapacağı testler ve bireyin sağlık geçmişi hakkında edineceği bilgiler doğrultusunda teşhisi uygun görürse tedavi süreci başlar. Psikoterapi, diğer bir adıyla konuşma terapisi, yoluyla uygulanan bilişsel-davranışsal terapi (BDT) en sık tercih edilen tedavi yollarından biridir. Gerekli görüldüğü taktirde antidepresan, anksiyete giderici ve fiziksel belirtileri gidermek adına beta bloker türü ilaçlar kullanılabilir. Hasta, ilaç kullanması sonucu karşılaşabileceği yan etkiler açısından bilgilendirilir. Bazı bölgelerde ise sosyal destek grupları, bu hastalığa sahip insanları bir araya toplayarak sosyal fobileri ile mücadele etmeleri için birbirlerine destek olmaya teşvik eder.

İletişim Bilgileri:

Sosyal Anksiyete Bozukluğu (Sosyal Fobi) Tedavisi Dahil Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi İle İlgili Her Türlü Soru İçin Bize Ulaşın:

cagatayugur.com.tr/iletisim

Tel:  (0312) 284 00 21

Adres:

Platin Tower İş Merkezi, (Medicana Hast.Yanı), Kat:18, No: 69, Çankaya/Ankara

 

Bizi Sosyal Medyadan Takip Edin:

https://www.instagram.com/pskytrcagatayugur

https://www.facebook.com/drcagatayugur

Leave a comment