Bilişsel Davranışçı Terapi

Bilişsel Davranışçı Terapi Nedir?

Bilişsel Davranışçı TerapiBilişsel davranışçı terapi, “bilişsel kurama” dayanır. Bilişsel kuram, her duygu ve davranışın ardında birtakım düşünce süreçleri olduğunu kabul eder. Kişinin olayları ​nasıl algıladığı​ ve ​nasıl değerlendirdiği​, kişinin duygularını ve davranışlarını etkiler.

Bilişsel terapi, nasıl düşündüğümüz (biliş), nasıl hissettiğimiz (duygu) ve nasıl davrandığımız (hareket) arasındaki bağlantıları inceler. Özellikle, düşüncenin duygular ve davranışlar üzerindeki etkisini göz önüne alır.

Negatif ve gerçekçi olmayan, çarpıtılmış düşünceler; kişinin gerçeği çarpıtmasına veya olaylardan yanlış sonuçlar çıkarmasına sebep olur. Bu durum duygu ve davranışları da etkileyerek ruhsal bozukluklara zemin hazırlar.

Düşüncelerdeki çarpıtmalar bireye özgü olabilir. Bu düşünceler rasyonel, mantıklı değildirler. Örneğin; her işte başarılı olmalıyım veya işler tam olarak istediğim gibi gitmezse bu bir felaket olur.

Psikoterapist, çarpıtılmış ve işlevsel olmayan düşünceler üzerine danışanda farkındalık yaratır. Farkındalık yaratıldıktan sonra yeni, işlevsel düşünme metotları üzerine çalışılır.

Düşünceler ve kendimize dair temel inançlarımız değişime açıktırlar. Değiştirilebilir ve dönüştürülebilirler. 

Duygu ve davranışlarda değişim için öncelikle dünyayı ve kendimizi algılama şeklimizin değişmesi gereklidir. Düşüncelerimizde bir dengeye ulaştıkça, kendimizi daha iyi hissetmemiz mümkün olacaktır.   

Bilişsel Davranışçı Terapi Etkili Bir Terapi midir ?

Bilişsel Davranışçı Terapi üzerine yapılan 300’den fazla bilimsel araştırma , Bilişsel Terapi’nin ​depresyon, anksiyete ​ ve daha pek çok problemde en etkili terapilerden biri olduğunu göstermiştir (CBT Los Angeles, 2019 tarihinde  ​http://cogbtherapy.com adresinden erişildi ).

Bilişsel Terapi; ​depresyon, anksiyete, dikkat dağınıklığı, uyku problemleri, OKB, sağlık problemleri, sigarayı bırakma, alkol ve uyuşturucu problemleri, ilişki problemleri, yeme bozuklukları ​ üzerinde etkili bir terapidir.

Bilişsel Terapi Nasıl Yapılır? (Süreç Nasıl İlerler)

Terapi, değerlendirme görüşmesi ile başlar. Psikolog, psikoterapi merkezinde danışanla buluşur. Danışana, değerlendirme sürecinde herhangi bir ölçek uygulandıysa ölçek hakkında bilgi verilir. 

Danışan bilişsel terapi hakkında bilgilendirilir. Terapinin amaçları, danışanın beklentileri de göz önüne alınarak belirlenir.

Danışanın gerçekçi beklentileri olması çok önemlidir. Unutmayın, yaşayacağınız bu süreç size özeldir. Bazı danışanlarda terapinin etkileri 6 seans gibi kısa bir sürede gözlemlenebilir iken bazı danışanlarda bu süre birkaç aya yayılabilir ( CBT Los Angeles, 2019 tarihinde  ​http://cogbtherapy.com​ adresinden erişildi ).

Değerlendirme görüşmesinden sonra her seans için bir gündem belirlenir ve o günün gündemi üzerinden devam edilir.

Terapilerden sonra danışanlara ev ödevleri verilebilir. Düşünce takibi yapılabilmesi için düşünce günlüğü tutulması vb. ödevler terapinin başarılı olması için oldukça önemlidir. 

Bilişsel Davranışçı Terapi , ​alanında uzman psikoterapist ve psikologlar tarafından Ankara’da Çağatay Uğur Çocuk ve Ergen Psikiyatri Kliniği’nde verilmektedir. Psikiyatrist/Psikolog randevuları ve ücret bilgisi için iletişim bilgilerinden bize ulaşabilirsiniz. 

Daha fazla bilgi için okuma tavsiyeleri ve yazı için Referanslar :

http://cogbtherapy.com/what-is-cognitive-therapy

https://www.simplypsychology.org/cognitive-therapy.html

http://www.bilisseldavranisci.org/index.php?option=com_content&view=article&id= 59%3Abilisel-davranc-terapi-nedir-

İletişim Bilgileri:

Bilişsel Davranışçı Terapi Dahil Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi İle İlgili Her Türlü Soru İçin Bize Ulaşın:

cagatayugur.com.tr/iletisim

Tel:  (0312) 284 00 21

Adres:

Platin Tower İş Merkezi, (Medicana Hast.Yanı), Kat:18, No: 69, Çankaya/Ankara

 

Bizi Sosyal Medyadan Takip Edin:

https://www.instagram.com/pskytrcagatayugur

https://www.facebook.com/drcagatayugur

Leave a comment